Kristianstad-ridsallskap.com

Tävla med häst

Är du intresserad av att börja tävla med häst? Vad roligt! Här tänkte vi gå igenom de olika ridsporter som finns och vad de innebär. Jag hoppas att du kan hitta något som passar dig och som du vill testa på. 

Distansritt

I denna gren kombineras glädjen i att rida i skog med tävlingsandan. Kärnvärden inom distansritten är horsemanship, uthållighet, utmaning, samspel, naturlighet och gemenskap. 

 

Inom denna gren behöver du ha en stor kunskap om din häst. Du behöver veta hur du tränar upp din häst till att få en ökad uthållighet och snabbhet samt förmåga att ta sig fram i varierande terräng. 

 

Man kan tävla på distanser upp till 160 km på en dag inom distansridning. Det finns även tävlingar som sker över flera dagar. Vanligen så vinner den som lyckas ta sig igenom distansen snabbast. Det kräver däremot även ett godkännande från en veterinär efter målgång. 

 

Förutom häst och ryttare behövs även medhjälpare som kan hjälpa till att förse med vatten och annat under den långa distansen. 

Dressyr

Här är målet att hästen ska lyda och utföra rörelser utan synbar ansträngning för ryttaren. Det finns olika steg av dressyrprogram från Lätt C till Grand Prix och Grand Prix Special som är svårast. 

 

Inom dressyr tränar hästen genom systematisk stegring av gymnastiskt arbete. Detta för att muskulatur och ledgångar ska bli så starka och elastiska att hästan kan röra sig med bibehållen balans. 

 

Tävlingar i dressyr avgörs av 1-5 domare beroende på svårighetsgrad. Det som domarna bedömer är hästens gångarter, framåtbjudning, schvung och elasticitet i rörelserna, lydnad, ryttarens inverkan samt korrektheten i uppvisningen. 

 

Är man kreativ och vill komponera sitt eget program ska man välja kür för där får ryttaren fritt välja sitt program och musik. 

Fälttävlan

Detta är ridsportens mest kompletta gren och innehåller både dressyr, terrängritt och banhoppning. Därmed kräver denna gren att både häst och ryttare är allsidigt tränade. 

 

Terrängritt innebär att ryttaren och häst tar sig över en bana med hinder. Här är den snabbaste vägen den svåraste och det krävs att ryttaren planerar in sin ritt i förväg och har alternativa lösningar då det finns mer än en väg att ta sig genom banan. 

Hoppning

Här kan man tävla i olika klasser där hinderhöjder på 1,60 meter är högst. Hur banan ser ut och vilka höjder som finns beror på vilken typ av tävling det är. 

 

Ponnyer delas upp i olika tävlingskategorier efter mankhöjd från A med mankhöjd upp till 107 cm till D med mankhöjd upp till 148 cm. Inom de olika kategorierna är hindren i olika höjd och det skiljer 10 cm mellan A, B, C och D. 

Sportkörning

Inom sportkörning är det en häst eller ponny med fyrspann, par och enbet. Här tävlar man i dressyr, maraton och precision. 

 

I dressyr ingår även bedömning av häst, vagn och kusk och medhjälpares klädsel. Det är viktig att allt är propert och att utrustningen blänker. Maratonprovet innebär uthållighet och precisionsprovet körs efter en given bana. 

Mounted Games

Mounted games SM har anordnats i Sverige sedan 1998 och utövas främst av ungdomar. I denna tävling får endast ponnyer användas. 

 

Här är det smidighet och uthållighet hos ekipagen som är nyckeln. Man är 4 personer i ett lag och grenarna kan varieras. Det kan vara exempelvis slalomridning, att fånga upp ringar på ett träsvärd eller att placera flaggor i koner. 

Parasport

Parasport är tävling för de som har en funktionsnedsättning. Det finns två grenar inom denna sport; paradressyr och parakörning. Det finns fem olika grader beroende på hur mycket funktionsnedsättning påverkar ridningen. 

Reining

Den här grenen passar hela familjen då en häst som är tränad för reining fungerar lika bra i skogen som på tävlingsbanan. Reining är även en rolig sport för publiken då de får vissla och klappa händerna hur mycket de vill. 

 

I tävlingen ska hästen gå utan att visa några tecken på motstånd och ryttaren ska kunna guida hästen och kontrollera varje rörelse hästen gör. Man rider efter ett visst mönster och det rids i galopp, bland annat galoppombyten, spinn och sliding stop. 

Voltige

Voltige är en balansövning som har sitt ursprung i kavalleriet. Målet med sporten är att ungdomar ska kunna delta i en lagsport där man får en gemenskap och samhörighetskänsla. Ett sätt att öka samhörigheten är att köpa in klasströjor med passande tryck för sitt lag. 

 

Det finns olika svårigheter efter ålder samt hur man har hamnat i poäng från tidigare tävlingar. 

Man kan tävla i en obligatorisk och en fri avdelning med eget musikval. Alla måste däremot visa de obligatoriska övningarna och minst en övning från det fria programmet.

Working Equitation

Denna tävlingsgren har funnit i Svenska Ridsportförbundet sedan 2009. Working Equitation innehåller tre delmoment; dressyrtest, tekniktest och farttest. 

 

För att kunna delta i Working Equitation behöver man en speciell WE-häst. Den ska ha ett bra temperament och vara lyhörd. Det finns inget krav på viss storlek eller ras och inte heller ha någon vidare hoppförmåga eller utmärkande gångarter. Här tävlas ponnyer och ridhästar samt barn och vuxna tillsammans. 

 

Denna sport hjälper att utveckla ryttarens sits, balans, hjälpgivning, koordination, planering av bra ridvägar och anpassning av tempo. WE är verkligen den kompletta ridsporten som passar för alla!